Anoreksiya

    Anoreksiya Tedavisi Ankara

    Anormal vücut ağırlığıyla tanımlanan, hayati tehlike derecesinde yeme bozukluğu olan anoreksiya, psikolojik bir hastalıktır. İnce kalma konusunda çok takıntılı olan bireylerde görülen rahatsızlığa sahip olan kişilerin kilosu normalin çok altındadır. Genel olarak 12 ile 20 yaş arasındaki genç kızlarda görülen bu hastalıkta, hastalar çok az uyuyarak, gün içerisinde oldukça aktiftir. Yemek yemeyi reddederler.

    Çok ender olsa da erişkinlik zamanlarında da rast gelinen hastalık sürecinde, birey gereğinden fazla şişman olduğunu düşünüp, çok düşük kaloriye sahip diyetler uygulamaya başlar. Önceki zamanlarda iştah kontrol altına alınabilirken, ilerleyen zamanlarda iştahın tamamıyla kaybolmasıyla vücut hastalık seviyesinde zayıflar. Ankara ilinde bu hastalığın tedavisi bulunmaktadır. Bu konuda temel desteği Psikolog Alp Ardıç’dan alabilirsiniz.

    Anoreksiya Belirtileri

    Anoreksiya hastaları, kilo kaybetme hedefiyle kendisine özel yeme alışkanlıkları geliştirir. Rahatsızlığın tespiti, fiziksel bulgular ortaya çıktığı zaman anlaşılmaktadır. Zayıf olmalarına rağmen bu bireyler, kilo almaktan çok korkarlar ve sınırlı diyet yapar. Bilhassa karbonhidrat içeren besinleri tamamıyla diyetten çıkarırlar. Yemek yememek adına yemek sırasında saklanma, yemek masasından kalkmak adına bahaneler yaratma, devamlı yiyecek düşünme, başkaları adına yemek hazırlama gibi belirtiler hastalığın bulguları arasındadır.

    Herhangi bir hastalık bulgusu görülmese de, ciddi kilo kaybı, devamlı tartıya çıkmak, bol elbiseler giyip, zayıflığı saklamak, yeteri kadar ince olunduğuna inanmamak, kilosu hakkında devamlı kaygıya sahip olmak, anoreksiya belirtilerindendir. Bu kişiler yemekten sonra yediklerini kusarlar. Diyet hapları ya da müshil ilaçları kullanıp yediklerini boşaltmaya çalışırlar. Kendilerini cezalandırmak için ağır egzersizler yaparlar, tuvalette uzun zaman kalırlar.

    Anoreksiya Sebepleri

    Anoreksiya’nın, kendine özgü bir sebebi yoktur. Ergenlik dönemlerinde görülen hastalık olan anoreksiya, gençlerin ergenlik farklılıklarına uyum sağlamak konusunda karşılaştığı güçlüklerden ötürü ortaya çıkmaktadır. Psikolojik, çevresel ve biyolojik unsurların bir araya gelmesiyle ilerleyen rahatsızlık tedavi edilmediği zaman, hastanın yaşamını kaybetmesine sebep olabilir.

    Anoreksiya Tanısı

    Ciddi şekilde vücut ağırlığı kaybedilmesine sebebiyet veren hastalığın tanısı için, ağırlık kaybına sebep olan diğer bir hastalığın varlığına dikkat edilmesi gerekir. Kilo kaybına ilave şekilde hastalarda mizaç dalgalanması, düşük benlik saygısı, içe dönük haller, cinsel arzu kaybı, sosyal fobi, obsesyon ve depresyon gibi belirtiler gözlemlenir. Soğuğa karşı hassaslık, kabızlık, mide boşalmasında yavaşlama durumu, tansiyon düşmesi, nabız düşüklüğü anoreksiya teşhisi için destekleyici bulgulardır.

    İdrar söktüren ve kusma yapan ilaç kullanımına bağlı şekilde gelişen potasyum düşmesi, kalpte ritim bozukluğuna neden olur. Aynı zamanda kansızlık ve lökositlerde azalma rastlanabilir. Kilo kaybından ötürü; adetten kesilme ya da adet düzensizlikleri gibi klinik belirtilere ilave şekilde kemik yoğunluğunun azalması, düşük östrojen derecesi sebebiyle gelişen kemik erimesi gözlemlenebilir. Tıkanır durumda yemek yiyip kusma gerçekleştirmeye ilişkin davranışlar, mide genişlemesine ya da mide yırtılmasına sebep olabilir. Hastaların psikolojik belirtileri ve klinik bulguları değerlendirilip doktor tarafından tanı konulabilir.

    Anoreksiya Tedavi Metodu

    Anoreksiya tedavisi, profesyonel psikiyatrist, psikolog, diyetisyen, endokrinoloji, ortopedi, hemşire, fizyoterapist gibi sağlıkçıların katkısı ile oluşturulan takım çalışmasını gerektirir. Hastanın ve hasta ailesinin tedaviye katılması tedavinin başarısı bakımından çok önemlidir. Hastanın uygun beden ağırlığına gelmesi için ruhen ve fiziken etkilerinin açıkça anlatılması gerekir. Hastanın ikna edilmesi, hastalığın etkilerinin fark ettirilmesi sağlanmalıdır.

    Hasta, olması gereken vücut ağırlığını yüzde 30 oranında kaybetmiş ise tedavi için genel olarak hastaneye yatırılır. Kilo alımının kontrol altında tutulması gerekir. Kişinin öz saygısını ve kimlik duygusunu geri kazanması amacı ile psikoterapi seansları ailesiyle beraber düzenlenebilir. Kişi, normal kiloya varınca taburcu edilebilir.

    Call Now Button