Bilişsel Davranışçı Terapi

    Bilişsel Davranışçı Terapi Ankara

    Post modern insanların ihtiyaçları değişmekte ve farklılaşmaktadır. Bu nedenle uygulanan psikolojik yöntemler de çağın getirdiği yeniliklere uyum sağlamalıdır. Anda var olabilmek ve yaşamı ana çekmek esas amaçtır. Bu alanda bir örnek olan Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) ile pek çok insan mutlu bir şekilde yaşamayı öğrenmektedir. Bu alanda önemli bir isim olan Psikolog Alp Ardıç, danışanlarına pek çok alanda hizmet vermektedir.

    Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?

    1960 yılında Amerikalı Psikiyatrist Aaron T. Beck tarafından geliştirilen bilişsel terapi geliştirilerek günümüze kadar gelmiştir. Son 10 yıldan bu yana ilaç kullanmadan kısa sürede başarılı sonuçlar vermesi ile çok daha fazla tercih edilmektedir.

    Ruhsal sorunları ve rahatsızlıkları sözel etkileşim yolu ile çözmeye psikoterapi denir. Bilişsel terapi de ruhsal rahatsızlıkları açıklarken psikoloji bilimi verilerini kullanır. Aynı şekilde rahatsızlıkların çözümünde de davranışsal ve sözel yöntemler kullanılır. Bu yöntemler öğrenme kuramlarına ve bilimsel verilere dayanır. Bu tedavi yöntemlerinin etkinliği bilimsel olarak sınanmıştır. Ruhsal rahatsızlıklar üzerindeki etkisi de kanıtlanmıştır.

    Bilişsel davranışçı terapi içerik ve süreç olarak yapılandırılır. Bu terapide kişinin sorunlarına odaklanılır. Sorun çözme odaklı bu terapide süre sınırlıdır. BDT’nin en önemli yanı ise bireyin sadece güncel sorunları üzerinde değil, tüm yaşamı boyunca sorun çözmede özel beceriler kazanmasıdır. Birey kazandığı becerileri ile:

    • Çarpık düşüncelerini saptar.
    • Sorunlu inançlarını değiştirir.
    • Çevreyle yeni ilişkiler kurmayı öğrenir.

    Bilişsel Davranışçı Terapisi Bireyin Sorunlarını Nasıl Çözer?

    Bireyler olarak bizler genellikle olayları olduğu gibi değil, olduğumuz gibi görürüz. Yani kişilerin duygusal tepkisi durum üzerinden değil, durumla ilgili düşüncelerinden etkilenmektedir. Bu nedenle, insanlar gerilim ya da baskı altında açık ve net düşünemez. Bu durumlarda düşünceler çarpıklaşır. Bilişsel davranışçı terapi ile kişilerin sıkıntı veren düşüncelerinin saptanması sağlanır. Bu düşüncelerin gerçekçi olup olmadığı incelenir. Birey, terapilerle uygunsuz düşüncelerini değiştirmeyi öğrenir. Düşünceleri değiştirmeyi öğrendiğinde gerçekliğe uygun düşünmeye başlar. Bu şekilde kendini daha iyi hisseder.

    Bilişsel Davranışçı Terapisine Nasıl Hazırlanılır?

    Bu alanda terapi almak isteyen bireyler Ankara lokasyonunda uzun yıllardır bu alanda çalışmaları olan Alp Ardıç’a ulaşabilirler. Terapistiniz ile birlikte sorunları inceler ve hangi sorunlarınızın terapide çalışılması gerektiğine karar verebilirsiniz.

    Bilişsel Davranışçı Terapisi Seanslarında Neler Yapılır?

    Seanslardan önce terapist, psikolojik ölçerler ve bazı formlar doldurtur. Bu şekilde durumun nereye gittiği tespit edilir. Seansta bir önceki hafta değerlendirilir. Seanslar ilerledikçe bir önceki seansla bağlantı kurulur. Her seansta gündeme aldığınız konular tartışılır. Özellikle sorun çözme ve soruna karşı olan inançlarınız ve düşüncelerinizin gerçekliği hakkında konuşulur. Bu alanlarda yeni beceriler öğrenmeye başlarsınız. Bu terapi hem terapistin, hem de danışanın oldukça aktif olduğu bir terapidir.

    Bilişsel Davranışçı Terapi Ne Kadar Sürer?

    Terapinin ne kadar süreceğine terapist ile danışan arasında karar verilir. Genel olarak 2-3 seans sonrasında bu tedavinin ne kadar süreceği belli olur. Bazı danışanlar için bu süre 6-10 seans olarak belirlenebilir. Bazıları için daha uzun süre gerekebilir. Terapi tamamlandıktan sonra 3- 6- 12 aylık aralıklarla güçlendirme seansları da yapılmaktadır.

    Bilişsel Davranışçı Terapinin Faydaları Nelerdir?

    Bu terapi sonunda danışanlar:

    • Zorluklar karşısında kendilerini daha güçlü hisseder.
    • Gelişimlerine engel olan davranışları değiştirir.
    • Kendisi ile ilgili mevcut olumsuz düşünce kalıplarını irdeler.
    • Geçmişten gelen acıları diner.
    • İlişki ve iletişim kurma yetkinliklerini geliştirir.
    • Gelecek ile ilgili hedeflerini belirler.
    • Özgüven kazanır.
    • Öfke, korku, yas gibi güçlü duygularla başa çıkabilir.
    • Mental sağlık sorunlarının getirdiği sorunlarla baş edebilir.
    • Problem çözme yeteneği geliştirir.
    Call Now Button