Duygusal Yeme

    Duygusal Yeme

    İnsanlar arasında kilo, aşırı yeme, yetersiz yeme ve bulimia hakkında bazı yaygın endişeler bulunmaktadır. Bu endişelere rahatlama getirecek iyileştirme yollarını bulmak için günümüzde birçok tedavi uygulanmaktadır. Ancak, uzmanların önerdiği duygusal yeme stratejilerine rağmen, zaman zaman insanlar kendilerini kontrol edememektedirler.

    Hepimiz Duygusal Varlıklarız

    İnsanlar çok çalışıyor, çaba harcıyor, yalnızca aç olduklarında yemek yiyorlar, beslenme tercihlerini izliyorlar ve iştahlarını yönetmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Çoğu zaman, yiyecek, beslenme veya yaşamdaki herhangi bir problemi çözemediğimizde sorunlar ortaya çıkmaya başlar. İnsan olarak, çekirdeğimizde duygusal varlıklarız. Severiz, kutlarız, güleriz, ağlarız, yas tutarız, kıkırdarız, yıkılırız, yükseliriz, inciniriz, yükseliriz, endişeleniriz, bağırırız, somurturuz.

    Duygusal Yemeden Kurtulabilirsiniz

    Duygusal yeme alışkanlığından elbette, yapabilirsiniz veya yapmaya çalışın, ama çoğumuz için bu çaba zor olur ve birinin zarar görmesi muhtemeldir. Duygusal yeme alışkanlığının hayattan yok edilmesi arayışı altında, istenmeyen ve rahatsız edici duyguları hissetmemek için duyulan gizli ve bilinçsiz bir arzu vardır.

    Duygusal Yemenin Açlıkla İlgisi Yok

    Duygusal yemek, zor duygularla baş etmek için yemek yediğiniz zamandır. Duygusal yemeğin açlıkla hiçbir ilgisi olmadığı için, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu veya kullanacağından çok daha fazla kalori almanız normaldir. Açıklanamayan duygular, duygusal yeme yoluyla sıklıkla gün yüzüne çıkarlar. Bunlar uzun süren yalnızlık, terk edilme, ihanet veya öfke duyguları olabilir. Ayrıca, ifade edilmemiş sevgi, umut veya yakınlık gibi güzel duygular da olabilirler.

    Etkisi geçici olsa da, yiyecekler stresli duygulara engel olabilir. Yağ, şeker ve tuz içeriği yüksek yiyecekler, stres altındayken, kötü bir ruh hali içindeyken veya kendiniz hakkında kötü hissettiğinizde daha çekici hale gelebilir. Duygusal yemek genellikle bir alışkanlık haline gelir. Geçmişte kendinizi rahatlatmak için yiyecek kullandıysanız, kendinizi kötü hissettiğiniz zaman şekerleme veya patates cipsi isteyebilirsiniz. Bir dahaki sefer üzüldüğünüzde, sağlıksız yiyeceklere hayır demek daha da zorlaşır.

    Duygusal Yemeğin Nedenleri

    Herkesin kötü günleri vardır, ancak herkes onlardan kurtulmak için yiyecek kullanmaz. Psikolog Alp Ardıç’a göre, bazı davranışlar ve düşünce kalıpları, duygusal bir yiyici olma şansınızı artırabilir. Duygularınızı yönetmede sorun yaşıyorsanız, bu amaçla yiyecek kullanma olasılığınız daha yüksek olabilir. Vücudunuzdan mutsuz olmak, sizi duygusal yemeye daha yatkın hale getirebilir. Bu hem erkekler hem de kadınlar için geçerlidir. Diyet yapmak sizi riske sokabilir. Yiyeceklerden mahrum hissediyorsanız, hayal kırıklığına uğrayabilir ve duygusal olarak yemek yemeye istekli olabilirsiniz.

    Çözüm Yolu Sizin Elinizde

    Duygusal yeme, yediklerini kontrol etmekte zorlananlar için tehlikeli olabilir, çünkü duygular ve yemekler yakından ilişkilidir. Ankara bölgesinde tedavisi bulunan duygusal yeme alışkanlığınızı kontrol etmenin anahtarı, çikolata ve patates cipsi içine dalmanıza neyin yol açacağını bulmaktır. Duygusal etkilenmeyi dış etkilerden arındırarak durdurabilirsiniz. Bu yüzden, sürekli kendibaşınıza denediğiniz veya denemek istediğiniz diyetlere başlamak yerine profesyonel destek almalısınız. Duygunun bilinçli olarak kontrol edilmesi güçtür. İç dünyamızdan tetiklenen duygularımızı kontrol altına alabilmek için hipnoterapi yöntemi oldukça başarılı sonuçlar sağlayabilmektedir.

    Call Now Button